Actualitat Notícies

Màscares: són imprescindibles per a no contagiar-se?
Màscares: són imprescindibles per a no contagiar-se?

El material per a previndre contagis, com les màscares i soluciones desinfectants, s'ha convertit en un bé tan escàs com preuat. Davant la falta de material disponible, es disparen els preus, i també s'improvisen altres solucions. Com han de ser les màscares per a resultar eficaces? Serveixen d'alguna cosa les màscares casolanes? Des d'OCU actualitzem les informacions i volem aclarir alguns dubtes sobre la utilitat d'aquests productes.

Un dels problemes als quals ens enfrontem en aquesta crisi sanitària sense precedents és a l'escassetat de materials com a màscares o soluciones desinfectants. En molts llocs el desproveïment és un fet. Davant això, els usuaris reben missatges contradictoris, informacions la veracitat de les quals no és clara... i sorgeixen molts dubtes: És necessari usar màscara? Quin tipus de màscara evitarà que em contagie? Com puc aconseguir màscares? Quines alternatives hi ha? Serveixen les solucions casolanes?  Des d'OCU actualitzem informacions i aclarim alguns dubtes sobre la utilitat d'aquests productes.

Ús de màscares: una recomanació canviant i a debat

Fins hui, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) no ha inclòs l'ús generalitzat de màscares entre les recomanacions sanitàries per a protecció individual entre la població. Les mesures preventives que sí que es recomanen (i que són vàlides per al coronavirus causant del *COVID-19 però també per a altres infeccions respiratòries produïdes per virus, com el refredat o la grip) són:

  • La rentada de mans freqüent (especialment després d'un contacte directe amb persones afectades per una afecció respiratòria o el seu entorn).
  • Evitar el contacte estret amb persones que mostren signes d'afecció respiratòria, com a tos o esternuts.
  • Mantindre una distància d'un metre aproximadament amb les persones amb símptomes d'infecció respiratòria aguda.
  • Cobrir-se la boca i el nas amb mocadors d'un sol ús o amb una tela en tossir o esternudar i llavar-se les mans.
  • Al llarg de les últimes setmanes s'ha obert un intens debat científic sobre la conveniència de recomanar un ús extensiu de les màscares, no ja per a protegir-se un mateix, sinó per a evitar la transmissió a uns altres per part de persones que estiguen infectades però que encara no han desenvolupat els símptomes de la infecció, o que tenen símptomes tan lleus que ni tan sols es plantegen la possibilitat d'estar infectats.

La raó d'aquest debat és la cada vegada major evidència que, a diferència del que succeeix amb altres infeccions víriques, el *COVID-19 sí que sembla transmetre's a uns altres també durant la fase asimptomàtica. Per això que les autoritats sanitàries de diferents països (també ara Espanya) estan incloent o es disposen a incloure, amb matisos, la recomanació d'ús de màscares de forma més extensiva al que han vingut recomanant fins ara.

Quan és necessari usar una màscara?

  • Qui sospite que pot estar infectat hauria de cobrir-se amb una màscara, per a evitar la disseminació aèria del virus i el contagi a altres persones.
  • L'ús de màscara no eximeix de la necessitat de mantindre la resta de mesures, molt especialment les recomanacions de distància amb altres persones.
  • Si no es té accés a màscares homologades, l'ús d'una màscara de fabricació casolana (fins i tot cobrir-se boca i nas amb un simple mocador) és preferible a no fer res.

Si estic sa, usar màscara evitarà contagiar-me?

Si una persona sana vol previndre el contagi ha d'extremar les precaucions i seguir les mesures preventives aconsellades per a la població general (rentada de mans, cobrir-se amb mocador en cas de tos o esternuts, mantindre's a distància de persones amb símptomes)… el recurs a una màscara per a previndre contagis no està de moment inclòs en els protocols i hui dia cap màscara pot garantir-lo al 100%.

Pots estar infectar-ho i no saber-ho (ni notar-ho)

És possible que un pense que està sa i no obstant això estiga infectat, bé perquè encara no ha desenvolupat els símptomes o perquè aquests són tan lleus que no indueixen a sospita: en aquest cas l'ús de màscares per part de la població sí que pot tindre sentit, molt especialment quan altres mesures de distanciament social siguen difícils de mantindre (en fer la compra, en el metre, en el metge...). La finalitat d'aquesta mesura no és evitar contagiar-se un mateix, sinó reduir el risc que persones infectades contagien a uns altres.

A Espanya, de moment, no existeix recomanació oficial en aqueix sentit, si bé les últimes informacions disponibles apunten al fet que aquesta mesura pot implementar-se en pròxims dies, especialment si les mesures de confinament vinculades a l'actual estat d'alarma comencen a relaxar-se. 

Quines màscares són útils per a qui està amb un afectat?

Sí que fa falta recórrer a la màscara si cal entrar en contacte estret amb una persona infectada o sospitosa d'estar-ho, com succeeix amb el personal sanitari, per exemple. Però en aqueix supòsit cal tindre en compte, una vegada més, que per a evitar ser contagiat no val protegir-se amb qualsevol màscara. Quins tipus de màscares hi ha?

  • Les màscares simples de protecció contra la pols no serveixen per a protegir-se en aqueix cas.
  • Tampoc s'aconsellen les màscares quirúrgiques, que actuen com a barrera contra les secrecions biològiques gruixudes (l'esput o la saliva, per exemple) però no són tan eficaces contra la disseminació d'aerosols fins: els virus de la grip o els virus causants del refredat comú poden transmetre's a través de minúscules gotetes que tots exhalem en parlar, tossir o esternudar i que poden aconseguir fins a un metre de distància. I tot apunta al fet que el *coronavirus que el COVID-19 es pot transmetre també d'aquesta forma, i no sols a través del contacte directe amb secrecions.
  • Han d'usar-se les màscares equipades amb filtre, de com mínim, un grau de filtració FFP2 (per exemple, les que es recomanen per a ser usades per familiars, personal de neteja de l'habitació, etc.) o fins i tot FFP3 (per a les persones que vagen a estar en contacte estret amb la respiració del pacient, sanitaris que vagen a examinar-lo o procedir a una intervenció sobre ell, per exemple).

Però ni així i tot bastaria per a eliminar totalment el risc de contagi: l'ús de màscares ha d'acompanyar-se de l'ús de guants i bata impermeables, i de protecció ocular *antisalpicaduras (les màscares no impedeixen el contacte de les gotetes en suspensió exhalades pel pacient amb els ulls).

Aquesta mesura està justificada en un entorn sanitari mentre el virus és transmissible (fins a un màxim de 14 dies després del contagi), però no en població general sana.

Màscares, a quin preu?

Ara el principal problema és que no hi ha disponibilitat de material, no es troben màscares... i si n'hi ha, a quin preu?

Des d'OCU demanem la col·laboració ciutadana per a controlar els preus: si trobes màscares, tant en comerços en línia com físics, a preus molt més cars que abans o directament exagerats, explica'ns-ho a través de la bústia específica que hem habilitat per a això: controlprecios@ocu.org, indicant marca, establiment (nom i adreça) i preu per unitat. Traslladarem al Ministeri de Consum i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència aquest tipus de comportaments perquè es depuren les responsabilitats al fet que pertocara.

Màscares casolanes: com puc fabricar la meua pròpia màscara?

Què succeeix si vull usar màscara? Què passa si les recomanacions oficials inclouen el seu ús en el meu cas, però no tinc una màscara homologada? Quines solucions hi ha?

Els Centres per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units ( CDC) han elaborat un tutorial perquè un mateix puga fabricar la seua pròpia màscara o coberta per a la cara. Inclou tres possibilitats amb diferent grau de complexitat, de manera que tothom puga fer-ho amb recursos i materials dels quals disposem en la nostra pròpia casa. Hi ha opcions fins i tot sense saber cosir:

No hi ha estudis disponibles que garantisquen fins a quin punt aquestes màscares casolanes són útils, raó de més per a continuar extremant la resta de mesures de prevenció de la mateixa forma que si no s'usen. 

Si uses màscara, usa-la bé

Si necessites usar màscara o prefereixes utilitzar-la, és important que ho faces bé, perquè aqueixa protecció siga més efectiva.

  • Abans de tocar la màscara, llava't les mans amb aigua o sabó o, en defecte d'això, una solució hidroalcohòlica.
  • Assegura't que no té rasgadures o forats.
  • Col·loca-la bé: orienta cap amunt la part superior (on es troba la peça de metall o la vora més rígida, en el cas de les màscares homologades), i cap a fora el costat acolorit.
  • Posa la màscara sobre la cara. Pessiga la tira o la vora rígida perquè s'emmotle a la forma del nas i tira cap avall de la part inferior de la màscara perquè cobrisca boca i barbeta.
  • Després d'usar-la, lleva't la màscara, mantenint-la allunyada de la cara i la roba, per a no tocar les superfícies potencialment contaminades.
  • Rebutja-la, idealment en un contenidor tancat, immediatament després del seu ús.
  • Llava't una altra vegada les mans.
  • Tres afirmacions contra contagis que són falses

Des d'OCU pensem que és important desmuntar alguns mites que poden arribar a causar més problemes a la població.

  • Usant una màscara evitaré el contagi. Com hem vist, centrant-nos en la població general, els ciutadans del carrer, usar màscara pot ser útil per a no contagiar a uns altres sí, però no per a no contagiar-se en una situació de vida habitual.
  • Amb una màscara de grau de filtració elevat estaré completament protegit. La protecció completa, necessària solo en ambients sanitaris per a qui estiga en contacte amb un malalt, no basta. Cal protegir totes les mucoses, també els ulls.
  • És necessari usar solució desinfectant per a previndre el contagi. N'hi ha prou amb recórrer a l'aigua i al sabó. Només en les situacions en què no siga possible llavar-se bé les mans caldria recórrer a aquests desinfectants com a substitutiu, però OCU recomana utilitzar només aquelles amb una concentració mínima d'alcohol del 60%.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías